letih, letih n letih buat bunga2 n butterfly...tapi rasa berbaloi aku bercuti untuk menjayakan projek mega (mega tarap aku ler) kali ini. Wan Asma nk kek potong 2 tingkat n 50 cc, warna tema brown, cream n gold. Ada beberapa pengajaran yang aku perlu ingat biler nk buat kek camni :
1. Bunga tu tolong ler pakai resepi sugar dough (250gm air + 50gm gelatin; 500gm gula icing + sodium benzote)
2. Butterfly guna resepi gum paste zatidhati (ngam sgt, make sure shortening jgn byk sgt, dough jadi a bit soft, susah nk lift, kalu boleh biar terdedah skit supaya dough keras skit)
3. Royal icing utk stencil pakai nipis jek...kalu tebal bunga2 akan melekat to each other
4. tolong ingat ada ada brg2 dekat kek yg telah disalut...luka n berparut daaa kek tu...dah tak licin
fun sgt masa assemble kek n cc nie...dah ler guna stencil yg comei2 tu...cuma tak dpt pakai stencil yg len sbb kek tak cukup tinggi...yg ni pon aku terpaksa baring2kan stencil tu...butterfly tu pon comei2, aku sapu kan skit ngan gold dust....
pendekata projek kali ini byk guna tools yg dah lama tersimpan dlm gobok...beli dr Sugarcraft n Sugarflour
No comments:
Post a Comment